Luolasukellusta Sulkavan Linnavuorella

Päivitetty: 10. heinäkuuta 2007.
matti@antti.la

DISCLAIMER: Sisältää hieman huumoria, eikä pidä ottaa liian vakavasti vaikka luolasukeltaminen onkin vaarallinen laji!

Sisällysluettelo

  1. Johdanto: Luonnonluolat sukelluskohteena Suomessa ja Sulkavan Linnavuori
  2. Valmistautuminen ja etsintä
  3. Sukellus
  4. Varusteet
  5. Linkit

Johdanto: Luonnonluolat sukelluskohteena Suomessa ja Sulkavan Linnavuori

Suomessa ei kallioperän geologisten ominaisuuksien ja jääkautta seuranneen maankohoamisen vuoksi ole vedenalaisia luonnonluolia. Peruskallion kivilaji on kovaa ja kestää hyvin sadeveden ja siihen liuenneiden aineiden liuotusta, ja vesi ei kohoa kuivana syntyneiden luolien tasolle; päinvastoin - maa kohoaa.

Kotimainen kallio muodostaa kuitenkin muutamia luolia, jotka ovat yleensä enemmänkin kivipaasien väleihin jääviä taskuja kuin varsinaisia kallioon syntyneitä reikiä. Nämä esiintyvät kuitenkin vesirajan yllä, pääosin. Allekirjoittanut yritti taannoin etsiä tietoa suomalaisista vedenalaisista luolista, ja niitä ei tuntunut löytyvän. Tiedossa ei ollut yhtään varmaa tapausta, poislukien muutama maininta Sulkavan Linnavuoren luolasta. Kyseinen luola pitäisi olla myös merikarttaan merkitty, kerrottiin. Näin onkin (kts. linkki: http://www.veneilysaimaa.com/linnavuorisulkava.htm, mutta luola on todellakin niin korkealla että se ei ole veden alla ellei sitten tule melkoista vedenpaisumusta. Asia piti kuitenkin tarkistaa, eli löytyisikö sieltä sukellettavaa luolaa, varsinkin kun jotkut kertoivat TV-ohjelman Yllytyshullut sukelluttaneen siellä joskus ohjelmaansa osallistuneita.

Linnavuori-opastaulu
Opastaulu kallion juurella. Kuva: M.A.
  Linnavuori-kyltti
Vuoren laelle johtava polku. Kuva: M.A.

Sulkavan Linnavuori sijaitsee nimensä mukaisesti Sulkavalla, tarkemmin: 61°45,2 N, 28°19,3 E (suomeksi: noin 90km Mikkelistä). Linnavuori tarkoittaa geneerisesti nyppylää, jonka päällä on ollut puolustuslinja, linna tms. (Linnavuoria on siis useita Suomessa, ja mm. Google antaa hakusanoilla "luola Linnavuori" useankin eri paikkaan viittaavan tuloksen). Kts. lisäinfoa Sulkavan Linnavuoresta esim. wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Sulkavan_linna
Valmistautuminen ja etsintä

Osallistuminen Sulkavalla vuosittain pidettävään Suursoutuun (http://www.suursoudut.net/) tarjosi hyvän tilaisuuden viettää yksi päivä Linnavuorella vedenalaista luolaa etsien. Tarkkaa sijaintia ei ollut tiedossa, mutta lähtökohta oli selkeä: etsitään se kartassa näkyvä pinnanpäällinen luola ja otetaan ko. tetsaukselle mukaan mahdollisimman kevyt sukellusvarustus. Sitten katsotaan onko lähistöllä va-luolia.

Linnavuori löytyi helposti. Sinne on selkeät opasteet Sulkavan keskustasta, ja paikan päällä on parkkipaikka josta alkaa pieni patikkapolku Linnavuorelle, jossa niinikään on mm. keittokatos matkailijoiden tarpeisiin. Linnavuori on peräti 57m korkea kallioseinämä, josta on upea näköala vesistöjen yli. Alhaalla on parikin laituria, jotka ovat hyviä maamerkkejä luolien etsintään. Tyypillisen "hyvän tuurimme" avulla emme M.K:n kanssa löytäneet kuivaluolaakaan, saatikka vedenalaista luolaa. Olin pari viikkoa pitänyt printtikarttoja mukanani joka paikassa etten unohtaisi niitä, jotka sitten - tietysti - jäivät autoon kun lähdimme kävellen etsimään luolia.

Näkymä Linnavuorelta
Näkymä Linnavuorelta. Kuva: M.A.
  Linnavuoren (kuiva)luola
Linnavuoren kuivaluola. Kuva: M.K.
  M.K. kertoo käsimerkillä etsivänsä yhä luolaa
M.K. kertoo käsimerkillä etsivänsä yhä luolaa. Kuva: M.A.

Kiivettyämme vuoren laelle ja seinämille ajattelimme ottaa hieman perspektiiviä ja uimme jonkin matkaa kallion juurella, löytämättä mitään. Onneksi paikalle sattuneet veneilijät tiesivät kertoa mistä löytyy kuivaluolan suu, joka olikin melko hyvin piilossa. Homma edistyi siis - kuivaluola löytyi! Tästä alkoi rantaviivan silmäily potentiaalisten luolan suuaukkojen toivossa. Samalla haimme autosta sukelluskamat. Autoon jäänyttä karttaa ei tietenkään enää tarvittu, koska kuivaluola oli löytynyt.


Sukellus

Puin päälleni luolasukeltamiseen täydellisesti sopivat varusteet: 3mm shorty-märkkärin, AL20 (2.7L) EAN25 -stagen sidemountilla, räpylät, hanskat ja maskin. Ja tietysti spoolin, sakset ja nuolet: pitäähän luola naruttaa jos se löytyy! Etsin jonkin aikaa luolan suuaukkoa tuloksetta. Vesi oli todella mustaa, ja kallioseinä vietti nopeasti syvälle. Suurin syvyys etsinnässä oli 10.3m (termokliinin alla oli kylmä!). Lopulta luolan suuaukko löytyikin ihan veteenmenolaiturimme läheltä, 2.5m syvyydestä. Oppikirjan mukaisesti primary tie-off ulkopuolelle, secondary sisäpuolelle ja menoksi. Näkyvyys oli heikko, joten luola todellakin oli luola ("luola" = ei päivänvaloa, "onkalo" = päivänvalo) keskeltä. Ja lyhyt: Spoolissani oli solmut metrin välein mittamerkiksi, joten siitä päätellen main linen pituus on 6m end-of-line -kohtaan, joka sijaitsee jälleen cavern zone-alueella. Luolan toinen pää on siis rannassa pinnalla kivien välissä. Syvin kohta on entry-kohta, joten 2.5m syvyydessä EAN25 oli passeli yhdistelmä.. ;)

Primary tie-off
Primary tie-off, 2.5m syvyys. Kuva: M.A.
  Secondary tie-off
Secondary tie-off. Kuva: M.A.
  Todellinen syy löytää luola: nimikoidun nuolen asennus
Todellinen syy löytää luola: nimikoidun nuolen asennus. Kuva: M.A.

Luolasta on hankala sanoa tarkempaa määritelmää (ts. kahden kivipaaden väli vai lohkeama yhdessä), koska näkyvyys vedessä oli heikko. Jokatapauksessa se on kaksipäinen ja välissä oli säkkipimeää, eli lampun peittyessä päivänvalo ei edes kajastanut. Luola on todellakin lyhyt ja kapeahko, ja rannan puoleinen pääty on ahdas. Silti se on vedenalainen luonnonluola, joka on sukellettavissa ja nyt siellä on jopa narutus ja opasnuoli valmiina :)

End of line
End-of-line, cavern. Kuva: M.A.
  Matti sukellukselta
Matti sukellukselta. Kuva: M.K.
Luolan toinen pää pinnalta
Luolan toinen pää pinnalta. Kuva: M.A.
  Cave map
Hahmotelma va-luolasta. Kuva: M.A.

Varusteet

Luolasukeltaminen, varsinkin uusien, merkitsemättömien kohteiden etsintä, on vaativaa ja vaarallista. Kyseessä on todellakin varuste- ja tekniikkalaji, eikä hyvistä välineistä pidä tinkiä.

Sukellustavaroiden kuljetukseen tarvitaan iso auto
Sukellustavaroiden kuljetukseen tarvitaan iso auto. Kuva: M.A.
  Tukikohta
Tukikohta - laadusta tinkimättä. Kuva: M.A.
  Sukelluspullot
Sukellusvarusteet. Kuva: M.A.

Sulkavan Linnavuoreen liittyvät linkit

Linkkilista:

http://www.veneilysaimaa.com/linnavuorisulkava.htm   Linnavuori, Sulkava

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sulkavan_linna   Sulkavan linna, Wikipedia

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=110944   ymparisto.fi - Linnavuori

Copyright: Matti Anttila matti@antti.la [an error occurred while processing this directive]